Nytt från föreningen, februari 2017

makerspace

Det har hänt mycket i föreningen på sista tiden. Här kommer lite om öppettider, uppdateringar från lokalgrupperna, och idéer om aktiviteter den närmaste framtiden. Missa inte heller att det drar ihop sig till årsmöte den 12 mars.

Har du betalat din medlemsavgift för 2017? Många har missat det än så länge, men numera är det verkligen värt att vara medlem. För den som vill ha eget tillträde till lokalen går det också att bli labbmedlem. All information om medlemskap och betalning finns på vår webbplats. Snart är det löning och bra läge att förnya eller påbörja medlemskapet, om du inte har kommit dig för innan!

Öppettider i lokalen

Det är härligt att komma ner i vår källare på Bergsbrunnagatan 1 och känna doften av kaffe, rengöringsmedel och färska sågspån – eller vad det nu råkar vara som händer för dagen. Nu är det verkligen ett Makerspace!

Lokalen hålls öppen en gång i veckan, varannan vecka på tisdagen och varannan vecka på torsdagen. Se vår kalender på webben!

Alla medlemmar kan komma till lokalen och göra saker under de officiella öppettiderna. Övriga tider är det bara labbmedlemmar som har tillträde. Det finns fortfarande ett problem med att grinden till innergården är låst på kvällar (efter 22) och helger, men vi jobbar på att hitta en fungerande lösning på detta.

Rapporter från lokalgrupperna.

Niclas om framstegen i snickarrummet

Som många kanske sett var verkstaden inte så rolig när vi först fick tillträde till lokalen, slipdamm, smuts och gammalt skrot överallt – knappast en miljö som inspirerar till skapande. Sagt och gjort, på med halvmasker och riv ut allt som håller kvar dammet i rummet samt allt gammalt skrot som bara tar plats.

MattaBort

Efter kändes det betydligt fräschare, totalt blev det tre rundor med släp och skåpbil för att bli av med allt skräp.

Det har även hittat in en hel del verktyg och maskiner i lokalen så nu börjar det finnas prylar för att dra igång även lite mer avancerade projekt!

Vi har till exempel fått in maskiner som bordssåg, kap och gersåg, bandsågar, träsvarv, slipmaskiner och en liten pelarborr förutom en mängd mindre verktyg. Det senaste tillskottet är en liten kompressor som vi förhoppningsvis kan renovera och använda med spikpistol och någon lackspruta.

Maskiner

Gabriel om studion

Vi har numera en riktigt fräsig lödstation med både varmluft och “vanlig” lödkolv. En del grund-komponenter, såsom kondensatorer, är inköpta och vi har lite planer för hur vi ska sortera allt. Plasten till 3D-skrivarna har fått en primitiv men ändå väldigt ‘hacker’ upphängning. Planering för mer verktyg och mer komponenter pågår också.

Workshops och aktiviteter

Nu när vi börjar komma i ordning i lokalen är det dags att dra igång lite organiserade aktiviteter. Vi går ut för fullt och försöker hålla workshops ungefär varannan vecka till att börja med. Våra preliminära idéer för de första fyra är: 3D-skrivare, lödning, virkning, artificiella muskler av fiskelina. Mer information om dem kommer snart!

Utöver det behöver vi ha städdagar ibland, för att hålla undan skräp och damm.

Lämna ett svar