Programmeringsresurser för barn (och andra som vill komma igång)

Om du vill programmera tillsammans med ditt barn tycker vi att ni ska kolla in följande resurser:

  • Code.org – under workshopen Barnhack 6/12 utgick vi från denna sida och materialet Timme med kod – Lär dig programmera med Angry Birds. På Code.org finns massor med annat material på olika svårighetsnivåer för er att utforska.
  • Nästa utmaning: testa Scratch – här kan ni skapa spel och berättelser. Gör era egna eller modifiera andras spel. Scratch är lät att komma igång med men kan bli skapa förvånansvärt komplexa spel. Skrivna instruktioner finns på svenska hos stiftelsen .SE i två svårighetsgrader:  Del 1 och del 2, med tillhörande Youtube-videos. Nu finns också ScratchJr – en Ipad-app för barn som inte kan läsa ännu.
  • Alice – ett verktyg där ni kan arbeta med 3D-grafik
  • Kojo – I Kojo kan man skriva program i Scala. Scala är ett  programspråk som snabbt ger resultat.  Du kan lätt komma igång med grunderna och sedan lära dig mer och mer.
  • Forfarande igång? Dags att fortsätta med ”riktig” programmering. Via Codeacademy kan ni ta del av kurser i bland annat HTML, Java, Python, Ruby och PHP.

Lämna ett svar