Insamlingskampanj: Hjälp oss köpa vårt space!

Jippi! Vi har bestämt oss för att köpa vår lokal! Det innebär att vi kommer kunna stanna kvar i Ekeby där vi trivs och känner oss hemma – skönt!

Köpet kommer göras genom ett nybildat aktiebolag där föreningen blir en av ägarna. Nu behöver vi medlemmar hjälpas åt för att göra föreningen till så stor ägare som möjligt.

Vi lanserar nu en insamlingskampanj där du bidrar med det du kan till föreningen. På så sätt är du med och säkerställer att du och alla andra medlemmar kan fortsätta skapa, laga och bygga i våra nuvarande lokaler.

Läs mer om insamlingskampanjen på denna sida.

Vi arbetar för att köpa lokalen

Föreningen Uppsala Makerspace hyr lokal av kommunen. Nu har vi blivit uppsagda, och kommunen tänker sälja lokalen. Föreningen har fått möjlighet att köpa den till ett fast pris. Det förslag som styrelsen efter moget övervägande ställt sig bakom är att några medlemmar går ihop och bildar ett aktiebolag som köper lokalen för att sedan hyra ut den till föreningen.

Torsdag 23 maj hölls ett medlemsmöte för att få återkoppling på förslaget, som är sammanfattat i denna presentation (pdf). Många bra tankar fördes på tal. Alla närvarande var positiva till att genomföra företaget. Därför har en liten grupp medlemmar nu satt igång processen att försöka göra verklighet av det. 

Här finns anteckningar från diskussionen på mötet.

Den som är medlem i Uppsala Makerspace sedan tidigare och som är beredd att investera minst 50.000 kronor och bli delägare i företaget kan skriva till kansliet@uppsalamakerspace.se och anmäla sitt intresse.

Föreningen kommer att vara delägare. En annan grupp medlemmar arbetar på att hitta en lösning för att de som vill ska kunna donera pengar för att föreningen ska kunna bli större delägare i företaget. Mer information om detta kommer när det finns på plats.

Medlemsmöte om lokalfrågan 2024-05-23

Alla medlemmar är inbjudna att delta i ett medlemsmöte torsdag 23 maj. Vi håller mötet digitalt (och i lokalen) klockan 20, och hoppas att det gör att många kan delta.

Anslut till mötet via denna länk: https://meet.google.com/kcu-hgvi-utf

Vi höll senast ett medlemsmöte i samband med årsmötet. Här finns anteckningar från medlemsmötet i mars (PDF). Notera att vissa av förutsättningarna har ändrat sig sedan dess, så inte allt som sades på det mötet är aktuellt längre.

Keramikverkstad på Uppsala makerspace

Nu står Uppsala makerspace nya keramikverkstad redo att börja användas. Här kan du läsa mer om hur verkstaden fungerar och vilken utrustning som finns i verkstaden just nu. Längst ned på denna sida finns också en redovisning av hur pengarna från den insamlingskampanj som gjordes under 2023 har använts.

Invigning och introduktion

Tisdag 19 mars kl. 19.00 är föreningens medlemmar samt de som bidrog till insamlingskampanjen inbjuden till invigning och visning av keramikverkstaden.

Övriga intresserade är välkomna på ordinarie introduktionspass under våren, som börjar 27 mars i samband med att föreningen håller “Öppet i lokalen” en gång i veckan. Se kalendern på Start-sidan.

Om keramikverkstaden

Precis som med övriga verkstäder på Uppsala makerspace drivs och utvecklas keramikverkstaden av dess användare. I dagsläget är verkstaden funktionsduglig, men inte färdigutvecklad.

Detta är viktigt att känna till för dig som är intresserad av att använda keramikverkstaden:

 • Du måste vara labbmedlem i Uppsala makerspace för att arbeta i keramikverkstaden. När du blir labbmedlem får du tillgång till lokalen dygnet runt.
 • Du förväntas kunna jobba självständigt med ditt skapande. Det finns ingen ledare på plats.
 • Du ska ha deltagit i ett introduktionspass innan du börjar arbeta i keramikverkstaden.
 • I keramikverkstaden får du inte skapa alster med avsikt att sälja dem.
 • Du ska gå med i föreningens Slack och kanalen #keramikverkstad. Där kan du ställa frågor och ta del av allt som händer i verkstaden.
 • Du måste städa efter dig, samt delta i gemensamma aktiviteter. Det finns flera arbetsgrupper som du kan engagera dig i.
  • Ugnsgrupp
  • Materialgrupp
  • Verkstadsgrupp
  • Keramikverkstadsgrupp (styrgrupp)

Utrustning

I dagsläget finns denna utrustning tillgänglig:

 • 2 drejskivor: En Shimpo Whisper som är bokningsbar i tvåtimmars-pass, samt en mindre drejskiva som är drop-in.
 • Keramikugn: Kittec Ecoline 150 liter. Ugnen handhas enbart av en särskild ugnsgrupp.
 • Sittplatser för fyra personer
 • Ståbord för två personer
 • Leravskiljare
 • Grundläggande verktyg för skapande i lera

Material

Den lera som används i keramikverkstaden ska köpas på Uppsala makerspace. Här finns stengodslera till självkostnadspris: 350 kronor per förpackning (10 kg).

I dagsläget finns en transparent glasyr tillgänglig för alla användare. Huruvida vi ska ha fler gemensamma glasyrer är något som diskuteras. Det finns också möjlighet att ta med egna färger och glasyrer.

Alla alster bränns av en särskild ugnsgrupp.

Redovisning av insamlingskampanj

Under juli-september 2023 genomfördes en insamlingskampanj för att komma igång med keramikverkstaden. Totalt bidrog 58 personer med 29 750 kronor. Tack för era bidrag!
Föreningen Uppsala makerspace kompletterade med ytterligare 30 000 kronor.

Detta har pengarna använts till:
Keramikugn: Kittec Ecoline 150 liter: 40 408 kr.
Drejskiva: Shimpo Whisper: 13 500 kr.
Diverse mindre verktyg: 1300 kr.
Verkstadsutveckling: 3090 kr.
Summa: 58 298 kr.
Återstående 1452 kr. har införlivats i den ordinarie keramikverkstadsbudgeten för kommande inköpsbehov.

Årsmöte 24 mars 2024

Tid: Söndag 2024-03-24 klockan 15:00.

Plats: Uppsala Makerspace, Ekeby Bruk 6M.

Eftersom årsmötet infaller på den dag då vi i vanliga fall skulle ha haft fixardag vill vi snabbstäda och snygga till inför årsmötet. Därför inbjuds de som vill att komma redan från 13:30 och hjälpa till med att ställa i ordning.

Inga motioner har kommit in, och inga särskilda ärenden finns att avhandla. Därför tror vi att årsmötesförhandlingarna kommer att gå raskt. Därefter går vi över till fika och medlemsmöte då vi kan prata om olika idéer för att göra vår förening bättre. Det är både kul och viktigt att få höra andra medlemmars tankar. Fokus för diskussionerna kommer att bli hur vi kan trygga vår tillgång till lokal.

Dagordning
Verksamhetsberättelse 2023
Verksamhetsplan 2024
Budget 2024
Journal 2023
Ekonomisk berättelse 2023
Kategorisering utgifter 2023
Kategorisering inkomster 2023

Anslut digitalt

Årsmötet blir ett hybridmöte. Följ dessa två steg om du vill delta digitalt.

 • Du ansluter till videomötet genom att besöka denna webbadress och invänta att bli insläppt: meet.google.com/eqr-zyar-xwk.
 • Du går med i chatten – kanalen #årsmöte2024 på Slack.

Förhållningsregler för dig som deltar på distans

För att undvika krångel med ljud så vill vi att alla utom de föredragande i årsmötet har sin mikrofon avstängd (muted). En utsedd person kommer bevaka chatten och ser till att medlemmarnas inlägg tas upp i mötet. Om det man vill säga är omfattande kan man begära få ordet till videokonferensen via stödet för handuppräckning i videokonferensen (detta då det kan ta tid att formulera sig skriftligen och ämnet hinner passera). Denna ordning gäller i första hand för det formella årsmötet då det är viktigt att det flyter på bra.


Övriga årsmötesdokument kommer att göras tillgängliga närmare den 24 mars.

Nu snickrar vi om webben och vår grafiska identitet

Vår web och älskade logotyp har gjort en lång och trogen tjänst och nu har det blivit dags att ge dem båda en ansiktslyftning. Arbetet med den grafiska profilen kommer sätta igång strax efter julledigheten och såklart ska vi alla vara med och sätta vårt avtryck.

Idén vi har för vår nya logotyp är att vi – precis som den tidigare – ska skapa den först med våra händer. Tanken är att skapa bokstäver med alla de olika kreativa krafter, verktyg och viljor vi har i föreningen. Denna brokiga samling bokstäver ska vi sedan överföra till ett digitalt format Och göra till ett typsnitt och en logotyp som ska representera vår förening framåt.

Vill du vara med?

Vad bra! För vi letar efter precis exakt dig och det du skulle vilja bidra med.

När?
Tisdag den 16 Jan kl 18.30 – 20.30 kör vi en workshop och uppstart på vår nya logotyp och visuella identitet.
Alla är välkomna att delta – och det bjuds såklart på fika!

Kurs: 3d-skrivare 8/11

Lär dig grunderna i att använda de 3d-skrivare vi har i Uppsala Makerspace. Vi går igenom hur du går från att ta fram en modell till färdig utskrift. (Observera att vi inte går igenom resinskrivaren på denna introduktion, den fungerar så pass annorlunda att det är en egen kurs.) Ledare: Love.

Att delta är gratis för medlemmar. Icke-medlemmar kan också delta mot en avgift på 90 kronor.

Begränsat antal deltagare. Anmäl dig via Simple Signup.

Kurs: Laserskärare 31/10

Lär dig att använda vår datorstyrda laserskärare. Du kommer lära dig att gå från idé till färdig gravyr eller utskärning.

Tid: 31 oktober klockan 18:00 — 20:30.
Ledare: Lars.

Begränsat antal deltagare. Anmäl dig här.

Kursen är gratis för medlemmar i Uppsala Makerspace, och kostar annars 90 kronor. Det går även att bli medlem på plats

Temakväll: Verktygswebb måndag 13/11

Sedan en längre tid tillbaka har vi en verktygswebb där man kan lägga in verktyg och maskiner. Verktygswebben finns på en touchscreen i vår lokal, mindre känt är kanske att den också finns online:  https://data.uppsalamakerspace.se/tool

På måndagen den 13 november klockan 19 gör vi ett nytag. Målbilden är att verktygswebben ska:

 1. Ge en översikt av de viktigaste verktygen / maskinerna vi har
 2. Berätta var i lokalen man återfinner verktygen (och var man lägger tillbaka dem)
 3. Ge korta instruktioner för hur man använder verktygen
 4. Länka vidare till fördjupande information

Förhoppningen är att vi tillsammans under kvällen ska åstadkomma följande:

 1. Lägga till fler redaktörer som kan jobba med verktygswebben
 2. Lägg upp ett antal verktyg / maskiner i verktygswebben
 3. Hitta rutiner för att hålla vertygswebben aktuell
 4. Lägga upp verktygswebben på vår vanliga webb

Förhoppningsvis tar vi också fram en lista med möjliga förbättringar.

Kommunikation om hanteringen av verktyswebben sker i kanalen #verktygswebb i slack.

Välkomna!