Nytt från styrelsen, mars 2022

Fixardagar

Den sista lördagen i varje månad är det fixardag, då vi hjälps åt att hålla efter vår lokal. Vi gör gemensamma insatser med städning, möblering, inköp och allt som behövs. Alla som använder lokalen uppmanas att vara med på fixardagar någon gång emellanåt, när de har tid och möjlighet.

El och ventilation

Ventilationen behöver justeras efter att vi har byggt nya väggar. Vi har pratat med en ventilationsfirma, och kommer att återuppta den dialogen så att vi kan få ett komplett förslag. Eftersom vi hyr lokalen av kommunen måste vi också kolla med dem. Kanske behövs någon speciallösning så att inte damm och spån från träverkstaden dras iväg genom resten av huset.

Vi har tagit in en offert för eldragningen, och väntar på att få en till innan vi fattar ett beslut. Arbetet med el till de olika verkstäderna ska förhoppningsvis komma igång snart, enligt vad vi skrev i förra månadens utskick. I detta ingår också att vi ska kunna tända och släcka ljuset i ett rum i taget.

I ett senare skede måste vi också tänka över ventilationen i metallverkstaden. Som det är nu räcker ventilationen egentligen inte för att vara där och arbeta med verktygen, och luftflödet är bara dimensionerat för en person.

Grupperna

Uppsala Makerspace har flera olika ansvarsgrupper som tar hand om de olika verkstäderna, och dessutom intressegrupper som sysslar med särskilda egna aktiviteter.

Textilverkstaden har just nu problem med att alla symaskiner behöver service. Det håller på att styras upp, och under tiden har gruppen ställt dit en extra symaskin som fungerar.

Diverseverkstaden ska få en egen ansvarsgrupp, med huvudfokus på 3D-skrivare. Diverseverkstaden ska alltså vara i det nya rummet bakom den senaste väggen vi har satt upp. Här kommer också vinylskäraren och laserskäraren att bo. Observera att ingen CNC ska placeras här! (Inget som producerar stora mängder damm hör hemma i denna verkstad, det blir en brandfara i kombination med laserskäraren.)

IT- och infragruppen sköter om föreningens digitala infrastruktur. De ser till att vi har internettillgång i lokalen, att vi har en domän och webbplats, och så vidare. Den här gruppen har nu fått en nystart och börjat samlas till möten för att få saker gjorda.

Aktiviteter

Hittills i år har vi hållit två typer av aktiviteter för barn och unga:

  • programmeringskursen varje lördag
  • rita i 3D, fyra tillfällen i februari.

Det finns en stor efterfrågan på att få gå introduktionskurs till CNC. Föreningen har nu tre CNC-fräsar, av lite olika slag. En av dem är till låns från en medlem, och får bara användas av dem som har gått den särskilda introduktionskursen. Det gäller inte för de andra två, som får användas av alla som anser sig kunna det. Vi har dock planer på att hålla kurser i användningen av dem också.

Andra aktiviteter som vi avser att hålla framöver, men som inte kommit i kalendern ännu:

  • krisberedskapsfika,
  • temakväll då alla som vill får komma och laga trasiga saker,
  • introduktion till 3D-modellering i tre delar,
  • grundkurs för nya makers,
  • temakväll då medlemmar visar sina egna projekt,
  • med mera.

Vill du hålla i en kurs eller en temakväll? Hör av dig till styrelsen!

Försäkring

Föreningen har nu tecknat en försäkring som ungefär motsvarar en hemförsäkring, och täcker skador från brand, översvämning, inbrott och liknande.

Är styrelsens protokoll hemliga?

Styrelsen har fått frågan varför våra protokoll inte är offentliga.

Det har dels att göra med att de många personer som nämns med namn i protokollen bör få ha sitt privatliv i fred, och dels med att protokollen ibland innehåller diskussioner som kan vara känsliga i till exempel en förhandlingssituation. Därför delar vi med oss information i form av dessa medlemsutskick i stället. Den som vill ta del av innehållet i något specifikt styrelsemöte är välkommen att kontakta styrelsen.