Ny lokal och nytt år

Tusen tack till alla som har huggit i och hjälpt till med den första delen av flytten. Det är ett styvt jobb vi har gjort.

Tack också till alla som har skänkt möbler och annat. Vi saknar fortfarande en soffgrupp (den gamla tyckte vi inte var värd att flytta med oss), så vi tar gärna emot tips på sådana som skänkes eller säljes billigt.

Med den nya fina lokalen kommer vår ekonomi att bli mer ansträngd (se mer under rubriken Ekonomi nedan). Tack till alla som har donerat pengar! Föreningen tar tacksamt emot alla bidrag. Har du möjlighet att ge något kan du betala in det på samma sätt som medlemsavgiften (bankgiro 584-8056 eller swish 123 056 57 47) men för att förenkla för vår kassör Manuel Umlauf är det bäst att göra donationen som en separat inbetalning och märka den med “donation”.

OBS: Hämta dina egna projekt och eget material om du har något som står kvar i den gamla lokalen! Vi kommer att rensa och slänga, så alla som har något de vill ta reda på måste hämta det senast den 22 januari. Den gamla lokalen kommer att hållas öppen vid flera tillfällen fram till dess, se nedan. 

Några viktiga datum (se Slack för exakta tider):

2 jan         Danalock flyttas, labbmedlemmar får inpassering på Ekeby Bruk 6M

9 jan         (preliminärt) Vi hyr lastbil och flyttar verkstaden

22 jan        Sista dagen att hämta projekt och material i lokalen, innan vi rensar och slänger

23-24 jan    Flytt- och städhelg

30-31 jan    Flytt- och städhelg

Övriga öppettider:

7 jan        18-20 Öppet i gamla lokalen: hämta projekt och material

7 jan        18-20 Öppet i nya lokalen

12 jan        18-20 Öppet i nya lokalen

14 jan        18-20 Öppet i gamla lokalen: hämta projekt och material

17 jan        13-17 Öppet i nya lokalen

20 jan        18-20 Öppet i nya lokalen

22 jan        18:30-20:30 Öppet i gamla lokalen: hämta projekt och material

PRAKTISKT KRING GAMLA LOKALEN

Vi har ännu inte flyttat verkstaden med dess stora verktyg. Ganska mycket annat, bland annat i förrådet, står också kvar. Fram till och med den 1 januari kommer alla labbmedlemmar fortfarande att kunna komma in på Bergsbrunnagatan, men den 2 januari flyttar vi Danalock till Ekeby Bruk. Efter det kommer den gamla lokalen i stort sett att vara otillgänglig, och det är inte meningen att vi ska ha någon aktivitet där längre. 

Eftersom Folkuniversitetet gav oss möjlighet att förvara saker här januari ut kommer vi att ta flytten pö om pö, så att vi inte behöver jäkta och inte heller vara för många på plats på samma gång. Det stora lasset då vi flyttar verkstaden kommer att gå den 9 januari (preliminärt).

Notera att de två sista helgerna i januari kommer att användas till att tömma det sista. Då har vi tänkt att passa på att rensa ut och slänga saker som ingen längre känns vid, kvarlämnade gamla projekt och material som inte bedöms vara intressant för föreningen att spara.

PRAKTISKT I NYA LOKALEN

Många av våra saker har redan flyttat till den nya lokalen, men officiellt är det inte vår lokal förrän den 1 januari. Därför har vi inte någon reguljär Makerspace-verksamhet i vår nya lokal förrän efter nyår. Inpassering med Danalock ska installeras den 2 januari, och efter det ska det i princip vara möjligt att syssla med sina egna projekt på plats – även om det i praktiken är svårt i början innan vi har kommit i ordning. För att få klart lokalen är alla labbmedlemmar välkomna att hjälpa till med att ställa i ordning på de tider det passar dem bäst.

Vi planerar att komma igång med viss verksamhet, bland annat 3D-skrivarkurs, så snart vi har en utarbetad plan för hur vi ska göra det på ett smittsäkert sätt.

Under januari och framåt kommer vi också att ordna tillfällen då lokalen är öppen för medlemmar som vill vara med och göra i ordning. Det blir den 12, 17 och 20 januari. Samtidigt kommer vi att erbjuda alla som vill se lokalen en rundvisning. De som är nyfikna och funderar på att bli medlemmar är välkomna att komma dit och ta en titt då. Om för många kommer samtidigt kan vi behöva begränsa antalet som kommer in. 

Vi behöver en grupp personer som vill arbeta med planeringen och inredningen av lokalen. Vill du vara med? Gå med i kanalen #nylokal på Slack, och be att få tillgång till Trellotavlan. Här finns en beskrivning av gruppen och vad den är tänkt att göra: https://wiki.uppsalamakerspace.se/Grupper/inredning

EKONOMI

Vår nya lokal är mycket större och ger oss nya möjligheter som vi inte hade på vårt förra ställe. Nackdelen är att det är dyrare. Bara hyran ligger på 144 000 kr/år, och sedan tillkommer el, bredband, med mera. Med nuvarande medlemsbas får vi in ungefär 125 000 kr/år i medlemsavgifter, vilket hittills har räckt. Nu kommer vi dock raskt att tömma våra besparingar om vi inte kan få större inkomster, och det vore synd om vi inte har möjlighet att förnya och förbättra våra verktyg och maskiner.

Vi har fått ett bidrag från kommunen och flera generösa donationer från medlemmar, men vi behöver tänka igenom finansieringen långsiktigt. Styrelsen hoppas att några personer kan engagera sig i frågan. Här finns en beskrivning av det ekonomiska läget och vad som behöver göras: https://wiki.uppsalamakerspace.se/Grupper/finansiering

Vill du vara med? Gå med i kanalen #finansiering på Slack.

SMITTSÄKERT MAKERSPACE

Vår nya lokal är stor och luftig. För att inte riskera att vi sprider någon smitta behöver vi använda sunt förnuft och sprida ut oss, och inte vara så många på plats samtidigt att det bli trångt.

Samma instruktioner som tidigare gäller: alla måste tänka sig för, använda handsprit, och inte komma till lokalen ifall man har något förkylningsliknande symtom.

Kom ihåg att vi också har ett virtuellt Makerspace, där det går att hänga i en videokonferens med andra makers som bygger, fixar eller pysslar hemma.

Lämna ett svar