Nytt från styrelsen, januari 2022

LOKALEN

Den sista av de planerade nya väggarna har nu byggts, även om den ännu saknar fönster och dörr. Denna vägg delar av den planerade diverseverkstaden. Dit flyttar vi så småningom 3D-skrivarna från elektronikverkstaden och vinylskäraren med tillhörande press som nu är i textilverkstaden. Laserskäraren finns redan i detta utrymme, och kommer att stå kvar där. Vi håller på med planeringen av hur den ska möbleras, och en karta i papper med flyttbara inventarier finns i lokalen (brevid soffgruppen) för den som vill titta och komma med inspel.

Det finns en nybyggd hylla i förrådet för förvaring av material, huvudsakligen trä. Fler förbättringar i förrådet är på gång.

Planerna för eldragning börjar ta form. Vi ska få alla eluttag vi behöver, inklusive trefas, i alla verkstäder där det behövs.

Vi behöver göra några förbättringar av ventilationen efter att de nya väggarna har byggts. Bland annat gäller det hur mycket frånluft vi behöver i respektive utrymme. Vi fokuserar till att börja med på träverkstaden. Samtal om detta pågår både med kommunen (som vi hyr lokalen av) och med personer från en firma som kan ventilation.

En medlem har generöst tagit på sig att städa toaletterna regelbundet, men resten av lokalen behöver också tas om hand. Nu har vi bestämt oss för att sikta på att hålla en FIXARDAG kl 13-18 den sista lördagen varje månad, för att bland annat städa men också bygga, möblera, måla och vad som nu behöver göras. Alla som vill är välkomna, vi brukar också äta tillsammans och ha lite trevligt. Planera in den 29 januari i kalendern.

GRUPPERNA

Uppsala Makerspace är ju ideell förening, vilket betyder att allt som händer görs av frivilliga på sin fritid. Alla i föreningen kan engagera sig så mycket de själva vill i att förbättra lokalen eller göra olika saker för att föreningen ska fungera. Vissa medlemmar gör det genom att engagera sig i en ansvarsgrupp. Det finns också intressegrupper, för medlemmar som vill syssla med någon särskild typ av aktivitet tillsammans. Grupperna finns beskrivna på vår Wiki.

Vissa grupper har varit mer aktiva än andra, och några har varit vilande i perioder. Här följer lite om vad som händer just nu.

Träverkstadsgruppen har fått god ordning på träverkstaden, och arbetar nu bland annat med en spånsug.

Textilverkstadsgruppen har kommit igång igen efter att ha legat nere ett tag. Just nu prioriterar gruppen service av flera av symaskinerna så att de ska fungera och vara tillgängliga för medlemmarna.

Elektronikverkstadsgruppen har fått en nystart, och har haft ett möte för att börja förbättra ordningen i sin verkstad.

IT- och infrastrukturgruppen har huvudsakligen varit vilande under en period, men ska nu sammankalla till ett möte.

UMS I TIDNINGEN

En journalist från UNT besökte programmeringskursen för barn den 15 januari. Han skrev mest om själva kursen, men även lite om föreningen Uppsala Makerspace. Ni som har en digital prenumeration kan läsa artikeln här.

MASKINER SOM BEHÖVER UNDERHÅLLAS

Förra året var vi fokuserade på att flytta in i vår nya lokal och ställa den i ordning. Underhållet av maskiner och verktyg har blivit eftersatt ett tag, och det behöver vi ta tag i härnäst. För att göra detta behöver vi få in synpunkter på vilken sorts underhåll som verkar behövas, och vi tror att medlemmarna som använder maskinerna har bäst koll på detta. Vet du någon maskin som behöver någon viss typ av översyn, hör av dig till styrelsen!

AKTIVITETER

Eftersom föreningen har fått anslag från kommunen för barns och ungas fria tid kommer vi att satsa på fler kurser och liknande för barn. Kom gärna med idéer.

Vi har planer på en introduktionskurs för nya makers, med lite olika inslag om grundläggande färdigheter. Vi vill gärna ha idéer på vad kursen ska innehålla och vem som kan hålla i att instruera om olika saker.

Framöver kommer det bland annat att bli en introduktion till CNC, en kurs i 3D-modellering i Blender, en elektronikkurs, och en kurs för barn om att rita i 3D. Håll koll på vår kalender på uppsalamakerspace.se för att se när olika aktiviteter har planerats och hur du anmäler dig.

ÅRSMÖTE

Årsmötet kommer i år att äga rum den 27 mars. Förra året hölls det digitalt, men vi vet ännu inte under vilka former det passar att hålla det i år. Detaljer kommer i kallelsen som skickas ut ungefär en månad innan årsmötet. Motioner är hur som helst välkomna redan nu.